מדיטציה בפשטות הינה עבודה פנימית מודעת, שיכולה להתבצע תוך כדי עבודה חיצונית (תנועה) או בלעדיה. במקרים רבים, אך לא תמיד, עומדת מאחורי התרגול מטרה או מטרות מסוימות.
המדיטציה מביאה את המתרגל למצב תודעה שונה מזה השכיח בהתנהגות היום יומית.
יכולות תודעתיות כמו חישה, הבנה וקליטה מגיעות לרמות גבוהות בהרבה מהמצב הרגיל.
למדיטציה אין כמעט גבולות והגבלות, למרות שישנם כאלו הדבקים בדרך מסוימת ותוחמים אותה בחוקים. ניתן לתרגל במקום שקט, בטמפרטורה נעימה, תפאורה ואווירה מיוחדת ובבגדים מלטפים ונעימים. ואפשר גם אחרת. דומה שאפשר לתרגל מדיטציה בכל מקום זמן וצורה שנבחר: במקום סגור, בחוץ, בים, בישיבה, בעמידה, בהליכה, תוך ריקוד, שירה, בישול או שחייה. כל בגד שנבחר יוכל להתאים ובעיניים פקוחות או עצומות…
היכולת למדוט בכל דרך אפשרית פתוחה בפנינו. טכניקה מצוינת לביצוע יעיל של מדיטציה באופן עצמאי (לאחר שכבר צברתם ניסיון) היא בפשטות לדעת שאתם נכנסים לתוך תרגול. מרכיב מהותי של המדיטציה הוא המודעות. השפעה חזקה תיווצר מתוך התכוננות ומודעות לכך שאנו נמצאים בתהליך או עבודה, בתוך תרגול.
המדיטציה היא גם תרגיל ריכוז. קשה לחשוב על מדיטציה של תשפר יכולות ריכוז ובמקביל שלא תדרוש מאיתנו להיות מרוכזים.
בזמן המדיטציה אנו יכולים לכוון את יכולות הריכוז שלנו פנימה. אל תוך הנפש, אל תוך התודעה, אל ההוויה הפנימית שלנו.
אנו יכולים גם לכוון את יכולת הריכוז שלנו להתבוננות החוצה, אל הסביבה החיצונית, שכוללת את הטבע, מבנים, עוברי אורח וחיות.
ואפשר גם לשלב בין תרגול הכולל ריכוז פנימה והחוצה.
כמורה לתנועה אני נהנה להשתעשע בהקבלה שבין תנועה למדיטציה.
התנועה היא התעמלות לגופנו. היא מעצבת, מגמישה ופותחת אותו לרעיונות ותבניות חדשות. היא מנסה לשפר את אברי הגוף הפנימיים והחיצוניים, השרירים, הרקמות, כל הדם, המפרקים והשרירים…
המדיטציה היא ההתעמלות לתודעה, לנפש ולמוח שלנו. היא מנסה לשפר את השליטה וההתבוננות במחשבות, בדמיון, בתחושות, בנשימה ובקבלה…
ניתן לבצע חלוקה מלאכותית בין שני מרכיבים מרכזיים של המדיטציה. אלו משתלבים אחד בשני בתוך התרגול:
התבוננות:
בחלקים ואף בתרגילי מדיטציה מלאים אנו משתמשים בהתבוננות, כאילו מהצד, בצורה פאסיבית. יש לנו את האפשרות להשקיף ולא להתערב : במחשבות, ברגשות, בתחושות, ביופי, בחיים ובנשימה שלנו ואף של אנשים אנשים אחרים.
בהתבוננות אנו מנסים שלא להתערב במידע שמגיע אל התודעה. אנו אפילו יכולים פיזית להיות אקטיביים (למשל תרגול בהליכה) אבל ההתבוננות היא פאסיבית. בתרגול כזה אנו יכולים להשתמש בטכניקה בה אנו כאילו עומדים מחוץ לגוף שלנו וכמו חוקרים מנסים לדלות את המידע שעולה בראשנו.
ההתבוננות עוזרת לנו בין השאר למצוא תשובות לבעיות שעולות, לתקשר עם חלקים נסתרים בתודעה ולגלות אמיתות חבויות.
פעולה:
תרגילים אחרים ידגישם במלואם או בחלקם את הצד הפעיל, בו בעזרת התודעה אנו מבקשים לבצע שינוי פנימי כלשהו. בדומה להתבוננות, אנו עשויים פיזית להיות בכל תנוחה או פעילות, כל עוד היא משרתת אותנו ביעילות בתרגול. בפעולה, ננסה ליצור שינויים מודעים ומכוונים בעזרת התרגיל. לדוגמה: הגברה של מצב המנוחה (בעזרת הרפיה), טיפוח עצמי (ריכוז, הקניית ביטחון ושלווה…) וריפוי עצמי פיזי ונפשי.
את ה"פעולה" אנו מבצעים כאשר אנו למשל מנתבים את המחשבה במכוון למקומות שנבחר. הנה דוגמה קטנטנה שאולי תפשט את הרעיון: ניתוב של המחשבה במכוון רק לאנשים או מצבים שגורמים לי להרגיש טוב . אפילו תרגול מאוד בסיסי שכזה, לאחר דקה של ריכוז ישנה את ההרגשה והתחושות במערכת שלנו, ככל הנראה בצורה חיובית.